Cum știi că ți-ai intrat în rolul de mamă

MomJuggling

Cu siguranţă că această experienţă, cea de a fi mamă, este una cu totul şi cu totul diferită de tot ce ai trăit sau vei trăi de acum încolo. Îmi amintesc un mesaj din multitudinile de mesaje primite în ziua în care s-a născut. Îmi răsună în minte zilnic, fiindcă nu este unul tipic sau de complezenţă – cu toate că şi acestea îşi au rostul lor şi primeşti cu drag toate felicitările şi urările de sănătate pentru tine şi pentru copilul tău (uneori, accidental,  e inclus şi tatăl în urări). Însă, atunci când cineva, în loc să te felicite,te întreabă: Ei bine, și cum e viaţa acum? parcă ai ocazia să savurezi toată furtuna de sentimente care te încearcă şi te bucură din momentul în care realizezi că nu vei mai fii singură de acum încolo, o viaţă întreagă, indiferent ce. Punct.

Iată cateva semne care te anunță că ești stăpână în noul tău rol.

1. Vârsta copilului devine o modalitate de măsurare a timpului în general, la fel cum e şi referirea la „înainte să nasc şi după ce am născut”.  Ca și cum era ta a tot ezitat să înceapă până când nu ai avut pe cineva legat de tine prin cordonul ombilical.

2. Ieşi în siguranţă sub ochii lumii, cu toate că nu ai apucat să îţi speli părul, să îţi dai cu mascara şi/sau să-ţi împrospătezi stratul de ojă rămas de două săptămâni pe unghiile tale – activităţi care până nu demult erau un “must” pentru a nu părea şi a te simţi epuizată. Toate acestea par nimicuri pe lângă obrajii bucălați care trebuie pupați zilnic de razele de soare.

3. S-au mai epuizat din întrebările indiscrete care te bombardau încă din timpul sarcinii sau, de ce nu, chiar dinainte de momentul conceperii – moment de care erau cu toţii curioşi când sau chiar cum se va întâmpla.

4. Nu mai e interesant să vorbeşti întruna despre diversificare sau despre cum să opreşti mâncarea din linguriță să ajungă pe pereţi.

5. Ai dezvoltat până acum o adevărată abilitate în a le spune celor mai băgăreţi dintre curioşi să îşi vadă de treaba lor, atunci când plonjează înspre tine cu fel de fel de sfaturi (care de care mai băbești), bătând şaua să priceapă calul şi, paradoxal, reuşind asftel să nu pătezi aparenţele.

6. Când ieşi la plimbare cu copilul recunoşti cu uşurinţă care e mama, care e bona şi care e bunica şi ştii de care să te fereşti atunci când nu ai nevoie de informaţie nouă sau atunci când nu ai energie pentru poveşti cu non-sensuri.

7. Ai deja un grup mic (şi crede-mă pe cuvânt, cu cât mai mic cu atât mai odihnite vor fi zilele tale – şi nu, nu mă refer la o metaforă când spun odihnite) de mămici cu care te vezi cu plăcere şi vorbeşti şi despre alte lucruri decât despre de câte ori ai schimbat scutecul azi.

8. La 12 noaptea, deși frântă de oboseală, te trezești verificând noutăţile de pe facebook, într-o încercare disperată de a rămâne conectată la „realitate”. Parcă nu poţi pune geană pe geană dacă nu îţi fug ochii de jos în sus pe ecranul telefonului, ca într-un maraton în care eşti singurul concurent, scanând printre status-uri, cu riscul de a-ţi schimba din nou lentilele ochelarilor de la atâta ping-pong pe touchscreen.

9. În dezordinea din casa ta (şi de ce să nu recunoaştem şi din mintea ta) s-a instalat o oarecare rânduială firească a lucrurilor pe care numai tu şi, în cel mai bun caz, pruncul tău o cunoaşteţi.

10. Atunci când te întinzi în pat, nu mai conştientizezi că te împiedici (în ciuda efortului tău de a te relaxa) de vreun Miau sau Ham. Ştii că acel pat nu mai e cu adevărat al tău. E al copilului tău. La fel cum toate lucrurile sunt ale lui, se învârt şi vor învârti în jurul lui, din momentul în care şi-a pus suava amprentă pe timpanele tale, în sala de naşteri.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s