Cum se angajează o bonă

'I'm just saying if our nanny can afford a nanny then we're paying too much.'Poate că te consideri o persoană cu multă stăpânire de sine. Poate că eşti cerebrală şi cu picioarele pe pământ. Poate că numeri pe degetele situaţiile în care te-ai pierdut cu firea. Dar crede-mă: toate astea pălesc în momentul în care eşti nevoită să angajezi o bonă. Abia atunci poţi spune cu mâna pe inimă că ştii definiţia cuvântului „paranoia”.

După ce ai văzut exemplare care mai de care mai pestriţe în jurul tău, vreme de doi ani, atât de des încât după ceva vreme ajungi să crezi că pe respectivii copii i-a adus barza, pentru că nu le-ai zărit niciodată părinţii, poate veni clipa când trebuie să angajezi la rândul tău o bonă. Vrei o femeie cu suflet bun, caldă, atentă, punctuală, educată, care să aibă ceva cunoştinţe de psihologie a copilului şi care să fie trup şi suflet pentru odorul tău. A! Şi să facă totul exact cum faci şi tu, mama, să nu-ţi iasă din cuvânt în ceea ce priveşte educaţia copilului, să-şi măsoare fiecare cuvânt, să…, să…, să… Şi toate astea pe un salariu rezonabil. Mda…
La mine clipa a venit acum un an, iar de atunci tot stau pe gânduri, inventând motive pentru care momentul angajării nu e tocmai oportun.
Am început să fac un studiu de parc. Adică de piaţă, dar în parc. Am întrebat diverse bone (pe care eu nu le-aş fi ales în veci pentru copilul meu) cum au ajuns să lucreze la familiile respective. Toate mi-au răspuns după acelaşi tipar: că au avut recomandări atât de bune, încât a fost bătaie pe ele. S-au licitat salarii, ce mai! Toate astea spuse cu umflătură în pene şi pufnit de aer pe nări. După care, dată fiind experienţa lor grozavă, asezonată cu aere de mari cunoscătoare în ale dădăcitului, veneau cu întrebarea iscoditoare: „De ce? Ai nevoie? Că am eu o prietenă perfectă pentru aşa ceva!”.
Nu se limitau la recomandarea verbală, ci se ofereau s-o aducă pe prietenă a doua zi în parc, s-o studiez cu ochii mei. Deci trecusem la următorul nivel: activitatea de impresariat. Înainte să-mi exprim părerea nefavorabilă, îmi expune condiţiile: „vorbesc eu cu ea, iar dacă vrei să iei tu legătura, mă suni pe mine. Dar fii atentă, că trebuie s-o plătești cu X lei. Că eu atât câştig.” Salariul era negociat, condiţiile de lucru asemenea…atâta doar că nu apucasem să văd persoana. Dar ce mai conta pentru doamna impresar?! La aşa ofertă neghioabă, am simţit obligatorie o replică pe măsură: „Staţi liniştită, că vă sun!”
Altă dată mi-a fost recomandată o fată destul de tânără, de către o prietenă cu exigenţe similare cu ale mele. Văzut, plăcut, crezut că mi-a pus Dumnezeu mâna-n cap. Negocierea a decurs bine de ambele părţi. În ziua şi la ora stabilite, pe când aşteptam nerăbdătoare să sune interfonul, a sunat telefonul cu ton de alertă mesaj. Viitoarea fostă bonă mă anunţa că a mâncat fistic şi şi-a spart o măsea, că e la urgenţe şi că mă sună ea pe când se face bine. Am compătimit-o şi cam cu asta am rămas, pentru că n-a mai sunat niciodată şi dusă a fost, precum măgăriţa în ceaţă.
Această păţanie mi-a sporit neîncrederea în terţe persoane, aşa că mi-a luat încă un an şi o sarcină ca să decid că a venit momentul, totuşi, să apelez la ajutor. De data aceasta am optat pentru o bonă evaluată de o agenţie de profil. Văzut, plăcut, început. Copilul o place, ceea ce e cel mai important. Iar eu, ca o mamă grijulie şi adeptă a principiului „toţi sunt suspecţi până la proba contrarie”, am făcut ceea ce am considerat absolut necesar: am cerut oferte de dispozitive minuscule pentru monitorizarea persoanelor prin gps, cu posibilitate de activare a modulului „spion”. Urmăreşti traseul pe smartphone, fără ca persoana purtătoare a dispozitivului să ştie asta. În concluzie, toată lumea e liniştită, mai puţin eu care veşnic o să am grija copilului în viaţa asta. E o trăsătură care se activează la naştere şi care n-are buton de „off”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s