Cutra parcului

gossip1Ştiţi cum la fiecare nuntă există „păcăliciul nunţii?” Este acel unchi de gradul al treilea care se chercheleşte primul, dansează languros cu toate mătuşile pe ritmuri pe care le aude doar el, nicidecum pe cele cântate de formaţie, se urcă pe scenă şi cere să i se dea un microfon şi s-ar lua de-o toartă cu toţi membrii formaţiei, ca şi cum se ştiu de-o viaţă, în încercarea insistentă de a face câte o dedicaţie fiecărui nuntaş. În general, aceştia ajung protagoniştii filmelor care fac deliciul reţelelor sociale. Aşa cum la fiecare nuntă există câte unul care se remarcă detaşat, tot la fel se identifică în fiecare comunitate de mămici şi pici, câte o cutră. Este aceea de care trebuie să te fereşti cu dibăcie, cu care nu intri în vorbă nici picurată cu ceară, chiar dacă te caută cu privirea să-ţi împărtăşească informaţii care oricum se dovedesc inutile. Este acea mamică de care fug şi veveriţele din parc.

Profilul este complex. Sprâncenele încruntate într-o privire care suspectează tot ce mişcă. Bârfa se află veşnic pe vârful limbii, gata să fie servită oricărei perechi de urechi dornice să asculte picanterii. Care copil „e mare şi uite că încă nu vorbeşte!”, care „încă nu stă la oliţă deşi e deja mare şi ar şti să ceară. A mea stă de la şase luni!” şi care e îmbrăcat prost deşi „părinţii au bani de nu le ştiu numărul, dar uite şi tu ce prost îl îmbracă pe ăsta micu’! Mi-a fost milă când l-am văzut aşa dezbrăcat şi i-am dat o salopetă de la noi iarna asta.”. Trâmbiţează, de asemenea, despre copilul ei care este grozav şi foarte înţelept, creşte ca la carte, precum Prâslea etc…nu că s-ar lăuda, dar zice şi ea aşa. Are, n-are ce spune, turuie necontenit. Reţetele ei rasună printre copaci şi, vrei nu vrei, le asculţi chiar şi de la distanţe considerabile. Le auzi de atâtea ori încât te încearcă un impuls să pleci acasă şi să te pui pe făcut ciorbă de perişoare.

Este genul care merge mână-n mână cu bonele dispuse să se laude cu familiile în casa cărora îşi petrec majoritatea timpului dar care, chitroase şi insensibile, le nedreptăţesc şi le oropsesc atât de tare încât merită s-o ştie toată lumea. Iar dacă vor să se afle ceva, i se spovedesc cutrei, cu rugămintea să nu mai spună nimănui. După ce nu mai există secrete între ele şi toate mărturisirile au fost făcute, le vezi zilnic la braţ, legate de o prietenie sinceră, bazată pe bârfa tuturor celor din jur. Nimeni nu e mai grozav ca ele şi asemenea prietenie nu s-a mai văzut de când lumea. Îşi trimit zilnic mesaje, se sună când nu sunt împreună şi-şi organizează programul la sincron. Le vezi mereu nedespărţite, împărţind jucarii, mâncare şi păreri. Până într-o zi când observi cu stupoare că se ocolesc la o distantă suficient de mare încât să nu trebuiască să se salute sau să respire acelaşi aer. E momentul în care te întrebi amuzat ce a dus la probleme în paradis şi la separarea acestor surori, aparent de sânge. Şi momentul în care ele realizează cât de mare e totuşi parcul, dacă e suficient loc să se evite. Bucurii mărunte.

Dacă eşti nouă în parc şi nu ştii care este, o identifici uşor în persoana celei care se plimbă singură, dornică să intre în vorbă cu orice pradă uşoară. Nu te lăsa intimidată, prefă-te preocupată de un apel important, sună la „relaţii clienţi” şi fugi cât te ţin picioarele. Orice altă întâlnire viitoare poate fi evitată cu motive oricât de absurde. O şubredă scară a valorilor poate fi molipsitoare. Mai bine să te creadă sărită de pe fix şi introvertită decât o potenţială viitoare fostă prietenă, intrată într-o relaţie găunoasă din care, mai devreme sau mai târziu, vei ieşi, oricum, şifonată.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s