Nu este a ta! Lasă că-ți cumpără mami și ție!

images3„Nu este a ta! Nu pune mâna pe ea! Lasă că-ți cumpără mami și ție!”, aud frecvent de la mame care își îndeamnă copiii la rațiune și posesivitate, în timp ce-și scarpină gențile scumpe de pe umăr. O femeie nu e femeie fara o geantă pe umăr. Chiar și în parc. Și una pe cărucior, desigur, că nu se face să pui măr și biscuițel în poșeta de designer. Poate să curgă și să păteze pielea de struț, Doamne ferește!

Copilul (se face că) nu aude și ia, totuși, jucăria. S-a dezlănțuit iadul! Mămica lasă tot și dintr-o singură săritură ajunge lângă odorul care dă dovadă de neascultare. Savurez spectacolul. Ea țopăie ca o lăcustă de-o parte și de cealaltă a copilului, care fentează dibaci (dovadă de antrenament), căutându-și poziția cea mai bună ca să-i smulgă jucăria din mână și s-o returneze, fără să-i fi cerut nimeni asta. Se uită către mine cu o privire îngrozită, care cere îndurare, ca să-mi demonstreze, probabil, că ea știe că nu se face așa ceva. O să ia ea măsuri! Ah! Se pare că a și început. Își întreabă mustrător copilul: „Ai cerut voie?”. Cel mic nu zice nimic. Îi estimez vârsta. Pare să aibă aproximativ un an. Deschid gura și o întreb, scărpinându-mă în creștet: „Deja vorbește?”. Răspuns negativ. Continui, la fel de nedumerită: „Păi…și cum să ceară voie?”. Liniște. Și-au luat jucăriile LOR și au plecat.
Dacă n-ar interveni, totul ar decurge firesc. Copilul s-ar juca, probabil şi-ar disputa amândoi jucaria, apoi s-ar plictisi și ar trece la altceva care i-ar stârni interesul.
Suntem în parc aproape zilnic. Iar îndemnuri de genul acesta aud din momentul în care pun piciorul pe primul smoc de iarbă. Deși am auzit asta de atâtea ori, tot nu m-am dumirit cum să reacționez. Într-un exercițiu de imaginație, mă gândesc la ce le-aș răspunde, dacă normele bunului simț nu m-ar împiedica:
– „Nu este a ta! Ai și tu acasă.”
1. „Păi și, dacă are, de ce nu aduceți jucăria în parc, doamnă dragă?”
2. „Haideți, doamnă, nu trebuie să mințiți. Lăsați copilul să se joace, că nu-i nicio problemă!”
3. „Sigur are? Că nu pare să fi văzut în viața lui o asemenea jucărie, atât de fascinat este!”

Următoarea zi ne reîntâlnim în parc. Aceeași mamă cară cu mândrie jucăria pe care cel mic a vrut-o deunăzi. Odorul, nerecunoscător, nici nu se uită la ea. Urmează lamentări către grup: „Ieri a vrut să se joace cu o astfel de jucărie. I-am cumpărat-o imediat, ca să aibă și el, și nici n-o bagă-n seamă. M-a mai și făcut să o car degeaba până în parc.”

Reclame

2 gânduri despre &8222;Nu este a ta! Lasă că-ți cumpără mami și ție!&8221;

 1. Hello mom, imi permit sa te contrazic putin, asta pt ca si eu am fost de multe ori pusa in situatia descrisa mai sus…si culmea oricat de multe jucarii as cara dupa mine, e tot timpul atras de jucariile altor copii. Si cum e atras? Se duce si efectiv ii ia jucaria din mana…acum eu ca mama ce pot sa fac? La fel ii explic ca tb sa ceara voie si ca nu poate sa i ia jucaria asa…dar cum ar putea el sa ceara daca nu vb, corect! Dar nici sa l las asa, i a luat o asta e, nu vb..deci n are cum sa i o ceara…se accepta! Asa ca ce ramane de facut? Ori ii returnez jucaria copilului ori astept vreo buna vointa din partea lor:).

  Apreciază

  • Hello mom,

   Aşa este, copiii doresc jucăriile altora chiar şi atunci când au exact aceleaşi lucruri acasă. Asta poate pentru că văd emoţia şi interesul pe care le provoacă deţinătorului şi nu neapărat obiectul în sine. Văd jucăria însufleţită de bucuria celui în mâinile căruia se află. Sau poate că pur şi simplu îşi recunoaşte obiectele de acasă şi ştie „ce fac”. Şi atunci nu ne rămâne de făcut decât sa cerem permisiunea în numele copilului nostru nevorbitor. Însă textul satirizează extremele şi vreau să cred că nu eşti una dintre din ele: acele mame care SMULG jucărille din mâinile copiilor, fără explicaţii, chiar şi atunci cand au bunăvoinţa pe care ai menţionat-o. Sau pe cele care fug repede să cumpere toate jucărille pe care le văd în parc.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s